NK Veteranen van start

Voorburg – Het Nederlands damkampioenschap voor veteranen is terug, nu in Voorburg. Met de komst van corona haakte Wageningen na vijftien jaar af als organisator. Dankzij de volhardendheid van toernooidirecteur Jan Kok nam de Stichting The Hague Open het stokje over en werd een gymzaal van het Dalton College Voorburg  omgetoverd tot een grote damarena.

Tot tevredenheid van wethouder Astrid van Eekelen van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij was blij met de massale komst uit alle delen van ons land naar haar gemeente. Ook benadrukte zij het belang van (denk)sporten voor de gezondheid van de mens. Waarna de wethouder het toernooi officieel opende met het spelen van de eerste zet op het bord van Anton Schotanus, met drie titels recordhouder en vice-kampioen achter de nu niet meespelende Jeroen Kos.

Ook de dambond juicht de rentree van het veteranentoernooi toe, zeker omdat het NK in het westen van ons land plaats heeft. Bondsbestuurslid Eduard Autar had nog een verrassing in petto voor voorzitter/perschef Fred Ivens. De 79-jarige veteraan werd benoemd tot lid van verdienste van de dambond wegens ‘al zijn publicitaire en promotionele activiteiten’.

Verrassing

In de eerste ronde waren de krachtverschillen groot. Een aantal partijen werd al in de opening beslist. De grootste verrassing echter was de remise van Bas Baksoellah in de partij-van-de-dag tegen Frank Teer. De Brabantse titelkandidaat kwam daarmee nog zeer goed weg ook. Hij combineerde zich uit een knellende opsluiting en wist daarna het eindspel remise te houden. Een fraaie, principiële partij speelden ook Krijn Toet en Ab Steenbergen. De voormalige tweevoudige NK-finalist Toet won geforceerd een schijf maar zijn tegenstander had net genoeg compensatie voor de remise. Ook Herman van Westerloo  en Johan Pronk speelden een partij op het scherpst van de snede. De Amsterdamse oud-kampioen probeerde het nog lang in een eindspel met een schijf meer maar Pronk maakte geen fout en sleepte een punt uit het vuur.

Kanshebbers Peter van der Stap en Andrew Tjon A Ong (spectaculair) deden wat ze moesten doen. Jack Mondt pakte een punt van Pieter Wijn die na een damcombinatie onnauwkeurig speelde en een schijf achter kwam. Teus Stam kon glunderen nadat hij Paul Teer in bedwang had gehouden. Ook de remise van Siegfried Parbhoe tegen Ruud Kloosterman en van Martin Nederlof tegen Harry Clasquin was niet van te voren verwacht. Dat gold helemaal voor Jos de Wild die met een onvervalste Coup Royal ten koste van Bert Dollekamp een mooie blauwe vermelding scoorde. Waarna Martin Kruijswijk na ruim vijf uur spelen in een drie-om-één-eindspel tegen Anton Kosior het hoofd koel wist te houden.

Scroll naar boven