Eindspel

Spreuk:
Een eindspelspeler zonder eindspeltheorie is als  een zeevaarder die zonder kompas een oceaan doorkruist   (J.F.Moser, Eindspeltheoreticus, schreef ‘de bijbel’ van het eindspel: Strategie der honderd velden (1966) J.F. Moser.

Voor fouten in de analyses, nieuwe eindspelen die behoren bij een behandeld onderwerp of andere suggesties, email naar: dammendc@kpnmail.nl.
Hier vindt u geen composities maar onversneden eindspel theorie. Deze blog zal in de loop der jaren worden uitgebreid met nieuwe artikelen over strategie in het eindspel.  Schrijver van deze blog is Harry Zandvliet, die zichzelf ziet als journalist van het eindspel dammen ten einde deze voor een groot publiek toegankelijk te maken.
De animaties zijn gemaakt met Turbo Dambase van Klaas Bor. Wilt u zelf ook dam animaties maken en weet u niet hoe te beginnen? Stuur een mail en ik help u onderweg, zodat het dammen gepropagandeerd en toegankelijk gemaakt kan worden voor een groot publiek.

Scouppe

De meeste dammers kennen wel de kenmerken van het Scouppe eindspel. Maar om dat daadwerkelijk te winnen is een ander verhaal. Harry Zandvliet legt het helder uit en geeft daarnaast nog twee praktische voorbeelden. Klik hier.

Anti-Scouppe

De meeste dammers kennen wel de kenmerken van het Scouppe eindspel. Maar om dat daadwerkelijk te winnen is een ander verhaal. Harry Zandvliet legt het helder uit en geeft daarnaast nog twee praktische voorbeelden. Klik hier.

Het Leclercq eindspel

Het Leclercq eindspel lijkt veel op dat van Scouppe. Esseentieel verschil is dat de zwarte schijf nu wordt tegen gehouden door een witte dam in plaats van een schijf. Dat maakt de winstvoering weer heel anders. Harry Zandvliet legt het uit. Klik hier.

Harry Zandvliet over het 5-om-2 eindspel

In het eerste artikel van Harry geeft hij een heldere uitleg van het 5-om-2 eindspel. Wat zijn de meest belangrijke spelgangen en waar moet je op letten. Een aanrader!

Overmachtseindspelen met Bonnard kenmerk

Harry Zandvliet publiceert een nieuw artikel over het eindspel. Deze keer betreft het het Schaaf eindspel met Bonnard-kenmerk. Dit betreft overmachtseindspelen waarbij twee schijven op veld 26 en 36 tegen over elkaar staan. Alle varianten kunnen interactief nagespeeld worden. Klik hier.

Scroll naar boven