Tweede ronde Haags Kampioenschap

Op donderdag 9 maart werden alle partijen voor de 2e ronde gespeeld. Voor alle klassen moesten de nummers 1 en 2, qua rating, tegen elkaar spelen. Het was dus een belangrijke ronde voor deze dammers. Bij de voorronde A en B waren deze partijen nog belangrijker, want een overwinning zou dubbel kunnen tellen. Deze uitslag wordt, als ze op 1 en 2 eindigen, meegenomen naar de volgende ronde. Dat gold nog niet voor de overige partijen bij de voorronden.

Harry Zandvliet ging tegen Jack Mondt gelijk in de aanval. Met meerdere ruiltjes kwam hij naar voren, maar kwamen er ook gaten in zijn stand. Hij vergat deze te sluiten, dan wel goed te verdedigen waardoor Jack de kans op een combinatie kreeg (zie diagram). Hoe Harry ook sloeg, hij ging minimaal een schijf verliezen. Harry was zo teleurgesteld dat hij niet speelde maar gelijk opgaf en direct naar huis ging. Beter is om de combinatie helemaal uit te spelen om dan te kijken wat de
stand is. Opgeven kan altijd nog.

Ook in deze partij speelden ruiltjes een belangrijke rol, want Pertap Malahé had na circa 25 zetten een stevige stelling en Frans Teijn een losse opstelling, waarbij overal schijven stonden. Dat bracht echter nog geen voordeel op het bord. Frans kon zijn centrum versterken en Pertap moest zijn stand wat uit elkaar gooien (zie diagram). Helaas werd het rond de 42e zet onduidelijk wat er gespeeld werd. De voortzetting lijkt goed, want Pertap vertelde later dat hij wachtte met een doorbraak. De laatste zetten zijn niet genoteerd zodat niet duidelijk is hoe Pertap heeft gewonnen.
Bonne Douma en Hans van Woerkom hielden beiden de stand gesloten. Er werd geen voordeel behaald en pas tegen het einde van het middenspel kwam tekening in het spel. Bonne had een zwaar bezette linkervleugel tegenover een centrum van Hans. Hans ging daarom op zijn linkervleugel in de aanval. De schijven kwamen steeds meer bij elkaar te staan zonder voordeel op het bord. Op dat moment (zie diagram) nam Bonne onnodig een combinatie. Hans verkreeg overmacht en won de partij.
De ‘belangrijke’ partij (hoogste ratings) ging tussen Gerard de Groot en Nico Leemberg. Vanaf de 6e zet (Gerard voorkomt de hekstelling) geeft Flits aan dat Gerard licht voordeel heeft. Dat werd minder toen hij een 2 om 2 speelde om daarna de rechtervleugel van Nico vast te zetten. Was de 2 om 2 nodig? Nico maakte het daarna makkelijker door een ruil in het centrum en even later een damcombinatie mogelijk te maken (zie toernooibase, 23e zet). Gerard pakte de kans echter niet. Even later ruilde Nico naar de vleugel waardoor deze overbelast werd. Ook hier was Gerard weer vriendelijk door verkeerd te ruilen, maar hij kon wel de vleugel blijvend vastzetten. Toen Nico een strategisch veld kon bezetten draaide het voordeel om en verkreeg hij een winnende stand. Toen hij uit de opsluiting ging liet hij de winst liggen en liep de partij remise.

Scroll naar boven